Prodato zapisa za 44 miliona eura

Bez autora
Aug 31 2011

Na četvrtoj aukciju državnih zapisa prodato je 44 miliona eura vrijednosti ovih hartija. Ove hartije od vrijednosti prodate su po prosječnoj ponderisanoj kamatnoj stopi od 2,58 odsto, što pokazuje da one padaju. Ova kamata je niža od prosječne ponderisane kamatne stope na prvoj aukciji, koja je iznosila 2,64 odsto. Iz ovog Vladinog resora podsjetili su da se prosječna kamatna stopa kreće u rasponu ponderisanih kamatnih stopa sa aukcija tokom 2009. i 2010. godine - između 2,58 i pet odsto. I ova aukcija, koju je odradila Centralna banka Crne Gore koja je fiskalni agent Vlade, bila je uspješna. Aukcija je veoma uspješno realizovana i na njoj je učestvovao veći broj domaćih komercijalnih banaka. Ukupna tražnja za kupovinu državnih zapisa iznosila je 45,94 miliona eura, što je 1,94 miliona eura više od iznosa koji je Ministarstvo finansija ponudilo za prodaju.

Prodato zapisa za 44 miliona euraNa četvrtoj aukciju državnih zapisa prodato je 44 miliona eura vrijednosti ovih hartija, saopšteno je juče iz Ministarstva finansija.

Ove hartije od vrijednosti prodate su po prosječnoj ponderisanoj kamatnoj stopi od 2,58 odsto, što pokazuje da one padaju. Ova kamata je, kako je saopšteno iz Ministarstva, niža od prosječne ponderisane kamatne stope na prvoj aukciji, koja je iznosila 2,64 odsto. Iz ovog Vladinog resora podsjetili su da se prosječna kamatna stopa kreće u rasponu ponderisanih kamatnih stopa sa aukcija tokom 2009. i 2010. godine - između 2,58 i pet odsto.

Ocijenili su takođe da je i ova aukcija, koju je odradila Centralna banka Crne Gore koja je fiskalni agent Vlade, bila uspješna.

Aukcija je veoma uspješno realizovana i na njoj je učestvovao veći broj domaćih komercijalnih banaka. Ukupna tražnja za kupovinu državnih zapisa iznosila je 45,94 miliona eura, što je 1,94 miliona eura više od iznosa koji je Ministarstvo finansija ponudilo za prodaju. Ministarstvo je donijelo odluku da od 45,94 miliona eura tražnje, prihvati ponude i kupi državne zapise u iznosu od 44 miliona eura. Emisija zapisa i njihova registracija na kupce kod Centralne depozitarne agencije izvršena je juče, saopšteno je uz podsjećanje da su juče dospjeli državni zapisi prve aukcije emitovani 1. marta ove godine na rok od 182 dana u iznosu od 44 miliona eura.

- U skladu sa tim, Ministarstvo finansija je, posredstvom Centralne banke Crne Gore kao fiskalnog agenta Vlade, realizovalo četvrtu aukciju državnih zapisa ove godine, raspisanu na iznos od 44 miliona eura. Time se rok dospijeća državnih zapisa prve aukcije produžio za 182 dana - navode iz Ministarstva finansija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik